Riesling is een wit druivenras dat zijn oorsprong vindt in de Elzas, een wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk. De druif wordt nu over de hele wereld verbouwd, maar de meeste riesling wijnen komen nog steeds uit Duitsland en de Elzas.
Duitsland is het land met de meeste riesling wijngaarden ter wereld. De druif wordt in alle 13 Duitse wijnstreken aangeplant, maar de bekendste gebieden zijn de Moezel, de Rheingau en de Nahe. Riesling wijnen uit Duitsland worden gekenmerkt door hun hoge zuurgraad, mineraliteit en fruitige aroma’s.
Elzas is de enige Franse streek waar riesling als belangrijkste druivenras is toegestaan. De wijnen uit de Elzas worden vaak droog en mineraalachtig gemaakt, maar er worden ook zoete en halfzoete versies gemaakt.
Andere landen waar riesling wordt verbouwd zijn onder andere Oostenrijk, Australië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Riesling wijnen uit deze landen kunnen zeer divers zijn, afhankelijk van het klimaat en de bodem waarin de druiven zijn verbouwd.
Riesling is een veelzijdige druif die in verschillende stijlen kan worden gemaakt. De wijnen kunnen droog, halfzoet of zoet zijn, en ze kunnen variëren in aroma’s van citrus, steenfruit, bloemen en mineralen. Riesling is een uitstekende begeleider van een breed scala aan gerechten, van vis en schaaldieren tot lichte vleesgerechten en Aziatische gerechten.